x
Klas Isaksson: Evig Lycka

Klas Isaksson
Evig Lycka

Klas Isaksson: Evig Lycka

GAFFA

Bog / Galago
Utgivning D. 2014.10.01
Recenserad av
Emelie Fredriksson

Evig Lycka är cyniskt nog en självbiografisk roman innehållandes nattsvarta ämnen som krossat hjärta, utanförskap och död. Bakom boken står Norrköpingssonen Klas Isaksson mer känd som medlem i musikkollektivet Den Svenska Björnstammen. Det här är hans debut som författare och en bok han säger sig ha jobbat på under större delen av sitt liv. Till bakgrund ligger en 48 timmar lång psykos. Boken och dess bilder blev ett sätt att försöka förklara den.

I boken får vi lära känna Klas, som redan som barn hade ett eget sätt att se på världen. Bästa vännen är hans pappas jakthund Sully, alla andra i klassen är töntar. Men i nionde klass möter han rebelliske Björn och tillsammans skapar de något eget med hjälp av droger, drömmar och graffiti. Men när han får syn på Rebecka förändras allt.

Evig Lycka är till större del tecknad som en svartvit serie, men innehåller också dagboksanteckningar. Det är en abstrakt berättelse utan att för den delen vara svår. Det är lätt att känna igen sig i de vilsna karaktärerna. Estetiken flörtar med 80-talets Nintendospel och liksom Den Svenska Björnstammens musik, är det en lekfull och samtidigt dödsallvarlig berättelse som målas upp framför läsarens ögon. Klas Isakssons debut är en härlig upplevelse, en godnattsaga för vuxna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA