x
Taylor Swift: 1989

Taylor Swift
1989

Taylor Swift: 1989

GAFFA

Album / Universal
Utgivning D. 2014.10.27
Recenserad av
Jonatan Fjelstad

Som popartist med bakgrund som barnartist har man ofta ett behov av att slå sig fri från sin barndoms bojor vad det gäller framtoning och musikstil. Låt oss kalla det Lex Miley. Här, i Taylor Swifts fall, handlar det om att göra sig fri från sina tidigare countryskivor. Istället får vi en pop-platta rakt igenom och man kan inte skymta ett enda slide guitar-solo. Framtoningen är aningen mer "vuxen" och vågad, men Taylor har sett till att göra det på hennes sätt – oskuldsfullt, med glimten i ögat och lite självdistans.

Bakom mer än hälften av låtarna på 1989 står Max Martin och Shellback som bidrog till de allra största hittarna redan på helgjutna Red från 2012. Låtar som Blank Space och Shake It Off är givna succéer. Således kommer det svenska popundret vara stor del till den kommersiella framgång Taylor kommer röna med 1989. Men trots att det är snygga poplåtar så är det inte där man hittar de riktiga pärlorna. Bäst är istället Out Of The Woods med sin storslagna refräng och snygga 80-tals-pastischer samt den mer dystra och tillbakadragna I Know Places.

Frångången från den country som till stor del gött Taylors karriär hittills kommer nog att få en del att sörja, inklusive undertecknad. Men problemet är egentligen inte vad hon lämnat, utan vad hon ersatt det med. Snygga poplåtar kanske skiljer henne från vad hon gjort tidigare – men inte från vad alla andra sysslar med.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA