x
The Stoner: Kinder Call

The Stoner
Kinder Call

The Stoner: Kinder Call

GAFFA

LP / Hoob
Utgivning D. 2014.11.17
Recenserad av
Björn Schagerström

För dryga ett och ett halvt år sedan spelades denna tioårsjubilerande kvartetten The Stoners femte skiva in live framför publik i ett begravningkapell under stockholmsk jord. Men hur kusligt det än kan verka andas inspelningen inte det minsta läskig krypta. Snarare tvärtom. 

Oddjob har sitt distinkta duoblåsspråk, E.S.T. hade sin futuristiska men varma mise en place-känsla i varje ton. Music Music Music sin eget finurliga och underhållande stil. The Stoners angreppssätt på Kinder Call, vars ljudrymd för övrigt inte skvallrar om att det är en liveupptagning, skulle kunna sammanfattas som ett mjukt, inspirerat sväng i åtta stycken.

Här ges inte plats åt några långa soloutsvävningar, fokus ligger snarare på ett flöde där de fina blåsriffen, signerade Nils Berg, lyhört ramas in av de andra instrumenten. Alltsammans försvinner upp i ett snyggt och tätt sammanfogat jazzsound som känns både klassiskt och modernt. Och rakt igenom hoppfullt, trots att albumet avslutas med ett spår betitlat Världen Brinner.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA