x
Raised Fist: From The North

Raised Fist
From The North

Raised Fist: From The North

GAFFA

Album / Epitaph
Utgivning D. 2015.01.19
Recenserad av
Kristofer Hadodo

När Raised Fist startade 1994 presenterade Alexander Hagman spänstig akrobatik på hög höjd till tonerna av ett norrbottniskt tonårsuppror, märkbart inspirerat av de amerikanska hardcore-rötter som grott i ett decennium. Fanskaran var inte stor då men den Raised Fist-beundrare som förälskade sig i en jämnårig fick sannolikt sänka volymen inför mötet med potentiella svärföräldrar. En handfull album senare är fanskaran betydligt större och Raised Fist har tagit ett stort kliv mot ett mycket lugnare uttryck; lite tillspetsat kan man kalla From The North för svärmorsanpassad hardcore.

En vemodig blackmetalsvärm drar visserligen fram genom gitarrmattorna i Until The End och trumvidundret Matte Modin går loss i Gates. Mestadels är det dock lugnt och sansat och relativt melodiöst.

Tro nu inte att Raised Fist mjuknat och blivit irrelevanta. Tvärtom. Det är fortsatt hårt, drivande och tungt och det känns nästan mer relevant att höra vad kvintetten har att säga nu, när kontrasterna fått större utrymme. Visst, de lägger en tveksam rap i Ready To Defy, men idén är lika intressant som den att raljera på svenska mitt i versen på Flow. Det statiska brus som smugits in i skivans första sekunder är en annan detalj som dock få lär notera.

Ett bra tips är att lyssna, lägga undan, och sen lyssna igen. Särskilt om man väntat i sex år och förväntar sig en ny Sound Of The Republic. From The North är inte gruppens bästa men visar nya idéer och nya drag. Det räcker ett bra tag.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA