x
Sarah Dawn Finer: Vinterland

Sarah Dawn Finer
Vinterland

Sarah Dawn Finer: Vinterland

GAFFA

Album / Roxy
Utgivning D. 2014.11.07
Recenserad av
Veronica Larsen

Tidigare i år bad BuzzFeed brittiska Ed Sheeran berätta om en artist som inspirerat honom. Ed väljer landskollegan Sam Smith och förklarar varför: "It's nice when you get both of them right when it's great album and good person, because you get so many great person, not good albums or great album, not good person. He's got the package."

Likt Sam, har svenska Sarah Dawn Finer också det så kallade paketet. Hon tillhör skaran av artister som inte bara besitter en självklar stämma med vackra låtar i bagaget, utan som även lyckas med något mer. Sarahs sympatiska personlighet lyser igenom i allt hon gör, oavsett var vi hör och ser henne.

Vinterland ska ses som en fortsättning på två tidigare album: Winterland och Sanningen Kommer Om Natten. Skivan innehåller samarbeten med låtskrivare som Laleh, Tomas Andersson Wij och Mauro Scocco men även nytolkningar av andras låtar. Björn Skivs Håll Mitt Hjärta, blir i Sarahs varsamma händer en vemodig följa-john-duett med Samuel Ljungbladh. Håkan Hellströms Valborg får tassa försiktigt i varma sockor och den Hellströmska lyriken passar Sarah riktigt bra. Vinterland är rakt igenom ett stämningsfullt landskap, men kunde ha tagit några fler skär utanför den allra säkraste isen. Att det är en skiva med vintertema mer än jultema förlänger hållbarheten.

Som mest rörande blir det på låten Vinter när Stockholmsflingorna yr över ett personligt återberättande måleri. För det är då vi får det som artisten Sarah också lyckas med. Att i rösten kunna återspegla hur allt som gör ont känns. Att med rösten förmedla det som så många kämpar med – hur vi kan se på oss själva med förlåtande ögon.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA