x
Den Sorte Skole: Trans Musicales, Rennes Frankrike

Den Sorte Skole, Trans Musicales, Rennes Frankrike

Den Sorte Skole: Trans Musicales, Rennes Frankrike

Recenserad av Mathias Skeppstedt | GAFFA

Den Sorte Skole är ett kollektiv från Danmark som samplar vinyler och gör det till sitt eget. När de spelade in senaste plattan Lektion III använde de sig av över 250 vinyler från 51 olika länder. Det är en salig blandning som förvrids, utnyttjas och tillsammans med diverse syntar skapar en musik som påminner om The Avalanches, fast mycket hårdare och med Peter Gabriels skivsamling.

På scenen i Rennes bjuds vi på en totalt respektlös mix av världsmusik blandat med stenhårda rytmer och en nästan ambient elektronika som tillsammans skapar något oerhört vackert.

Till detta har bandet otroligt vackra visuals på smala skärmar i olika storlekar som hänger ner över scenen. Sakta glider vi fram över en djungel eller hänger över ett bergsmassiv medan åska och blixtrar spelar över naturen i takt med musiken. Den suggestiva musiken kan ibland stanna upp helt för att släppa fram ett skevt saxofonsolo, strupsång från Mongoliet eller något annat innan Autechre-liknande noise tar över. Ett avantgardistiskt pianosolo avbryts av stenhård techno som går över i någon gammal bluessång kompad av Detroit-house. Sen kommer enorma beats, kompade av en hackande banjo in medan vi glider in i en futuristisk stenlabyrint på skärmarna. Ju längre spelningen går desto mer luras vi att tro att vi lyssnar på vanlig dansmusik. Danskarna gör det så oerhört bra och tillsamman med sina filmprojektioner står dem för festivalens absolut bästa spelning.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA