x
Owen: Other People's Songs

Owen
Other People's Songs

Owen: Other People's Songs

GAFFA

Album / Polyvinyl
Utgivning D. 2014.12.02
Recenserad av
Emil Viksell

Hela detta år har för egen del präglats av American Footballs enda platta, som återutgavs i våras, 15 år efter första utgivningen. Frågan är om Mike Kinsella någonsin nått, eller någonsin kommer att nå, till den nivån av låthantverk igen. Det är en fullkomligt magnifik platta.

Försökt har ha dock. Och lyckats ganska bra. Han har ett singer-songwriter-sätt som är rätt basic, inga excesser, men som ändå lyckas låta eget och viktigt. Nu har han skrapat ihop ett gäng covers och lite så då där gett ut, utan något buller och bång.

Covers är ju risky business. Många är de singer-songwriters som har reducerat fantastiska låtar till någon "melankolisk" och "skör" smet. Ett tag var det snarare regel än undantag att fartiga alternativt aggressiva låtar skulle tolkas av valfri känslig själ som inte var stum. Eller den än värre formen: lugn, bra och uttrycksfull låt i någon typ Idol-version (lex: Birdy med Skinny Love).

Kinsella lyckas också ganska bra med detta. Han lyfter snarare än dränerar låtarna. Visst är det lite samma, samma. Men en serie starka låtar i grunden, med fina textrader, fängslar. Och Kinsellas behagliga röst och fogliga kompositioner gör det hela till en förnämligt skön upplevelse.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA