x
John Carpenter: Lost Themes

John Carpenter
Lost Themes

John Carpenter: Lost Themes

GAFFA

Album / Sacred Bones
Utgivning D. 2015.02.03
Recenserad av
Anders Fridh

Det är sällan filmmusik recenseras på albumsidorna, men så är inte John Carpenter vem som helst heller. Den idag 67-årige regissören är en levande legendar, känd för innovativ skräckfilm (Halloween) och science fiction som Flykten från New York från 1981. Filmernas dystopiska teman förstärktes av synthiga soundtrack, ofta komponerade av Carpenter själv.

Lost Themes känns som en resa tillbaka till den gamla goda tiden, men den här gången rör det sig inte om någon filmmusik, utan istället fristående instrumentala stycken. Skivan skapades i regissörens villa med hjälp av sonen Cody och Daniel Davies, båda filmmusikskapare.

Likt de klassiska ledmotiv Carpenter skapade på 1980-talet handlar det om atmosfäriska, repetitiva spår med en pulserande bas i centrum. Uppbyggnaden är till synes enkel, stundtals nästan oskuldsfull, men på samma gång dovt olycksbådande. En låt som Obsidian tillåts svälla och blomma ut likt en köttätande växt i uppemot nio minuter, samtidigt som rummet fylls av svepande synthmattor i duell med märgfulla, genomträngande gitarrer.

När en gigantisk kyrkorgel plötsligt dyker upp i skymningen känns det som att kliva in i en lika vacker som brutal skräckfilm. Den filmiska känslan skapar en helt oemotståndlig nerv, en noirstämning som är lika melankoliskt stenhård som John Carpenters allra bästa verk.

Musiken ömsom kryper, ömsom vinglar, ömsom skenar fram. Mitt i det metalliska mörkret finns också något mjukt förlåtande i spår som Domain och Abyss. Lost Themes är både ljus och dunkel i en gnistrande syntetisk dröm.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA