x
Anna Järvinen: Buren

Anna Järvinen
Buren

Anna Järvinen: Buren

GAFFA

Album / Diesel Music
Utgivning D. 2015.02.11
Recenserad av
Jonathan Bengtsson

Lika tunn som ett lövverk, lika varm som sensommarsolen som lyser igenom. Känn ingen oro, trots att det må se ut som om undertecknad försöker sig på lite tafflig Harry Martinssonsk poesi i fel forum, så existerar ovanstående fras främst i musikjournalistiskt syfte. För det är ju så Anna Järvinen kan låta. 

Och utan att reducera finlandssvenskans gärning måste det sägas att hon skickligt trakterat det röstmässiga anslag Stina Nordenstam behärskar till fullo. Via en i grunden naturrotad vispop, som producerad mellan två bottnar hos en jordgubbstårta, visksjunger Järvinen ofta bättre än en kolibri som svalt en bomullsblomma.

Första delen av fjärde fullängdaren Buren (Den andra kommer i mars) bjuder oss delvis på just denna sortens vokala exerciser. Men EP:n blir också en manifestation av den sentida ängslighet Anna Järvinens konstnärsskap har dragits med – allt är en aning för sofistikerat. Det tassas på tå där det hade kunnat traskas. Vilket alltjämt känns överkomligt när Explosioner rymmer en av de bästa svenska texter som skrivits på år.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA