x
Bruce Springsteen: Outlaw Pete

Bruce Springsteen
Outlaw Pete

Bruce Springsteen: Outlaw Pete

GAFFA

Bog / Bookmark Förlag
Utgivning D. 2014.12.08
Recenserad av
Emil Viksell

Serieboken Outlaw Pete är låten Outlaw Pete, i bokform. Och trots att den bär ytliga kännetecken av att vara något som engagerar barn är det i huvudsak vuxna som är målgruppen.

"Noo-Jur-zee"-sonen står således för orden, illustratören Frank Caruso för bilderna. Illustrationerna blandar en ganska rak men flängig serietecknarstil – som känns igen från kobojsar-serier som Lucky Luke – med bakgrunder som tycks målande med oljefärger där kanvasens ytstruktur bryter igenom. Denna stilblandning fungerar mer eller mindre bra. Allra bäst och mest stämningsfulla är bilderna när Caruso varit en stil trogen.

Det är ett intressant och kul projekt detta. Men det är svårt att engagera sig om man inte är besatt av såväl Springsteen och serieteckningar, som den amerikanska mytbildningen kring banditer. Visst härrör allt Bossen gjort, och en stor del av amerikansk kultur, egentligen från någon urcell bestående av begrepp som "prärien" och "desperadon". Men det är ju mycket roligare när han i alla fall tar ett litet steg bort från de där allra tröttaste folksagorna, säg till John Steinbeck-land eller Exxon-signs, boardwalks och turnpikes – det vill säga folksagor in spe.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA