x
The Decemberists: What A Terrible World, What A Beautiful World

The Decemberists
What A Terrible World, What A Beautiful World

The Decemberists: What A Terrible World, What A Beautiful World

GAFFA

Album / Rough Trade
Utgivning D. 2015.01.19
Recenserad av
Emil Viksell

Ja, det känns som tjat, men den där blandningen av folk och pop som uppstått i det pophistoriska växelspelet mellan de två engelsktalande imperierna på vardera sidan av Atlanten har onekligen genererat en hel del spännande musik. The Decemberists följer upp den fina The King Is Dead (2011) med en platta som tar sig ganska långt in i popmarker, både engelska och amerikanska. De folkliga inslagen fungerar väl mest som museala utsmyckningar, nästan.

Det kränger säkert mer plattor, men är inte alltid smickrande, i alla fall inte om man tar det för långt – I'm looking at you Mumford & Sons! Men där är ju givetvis inte Colin Meloy med vänner. Framför allt håller de inte på med samma flängigheter som de engelska kollegorna, trots att båda grupperna sysslar med Dramatik – med stort D.

Poppen förvaltas med förnämligt följsamt handlag. En sådan låt som Philomena kommer få pop-gourmeter, vars gom aldrig tappar smaken för 60-talets sound, att jubla. För egen del är det den lite ordrika, typ Don McLean-doftande, Lake Song som förskjuter allt av vinter och missmod. Instrumentens samspel och den diskreta dynamiken i den låten är totalt mästerlig.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA