x
Mattias Alkberg: Vart Ska Vi Det Vet Jag Men När Är Vi Framme

Mattias Alkberg
Vart Ska Vi Det Vet Jag Men När Är Vi Framme

Mattias Alkberg: Vart Ska Vi Det Vet Jag Men När Är Vi Framme

GAFFA

Bog / Wahlström & Widstrand
Utgivning D. 2014.11.03
Recenserad av
Emil Viksell

Undertecknad ser dem överallt. Några av dem är vänner. "Vinnare" i ett system där alla egentligen är förlorare. Jag är säkert också en sådan, fast jag aldrig skulle erkänna det. En människa som finner frihet i underkastelsen.

Mattias Alkberg skulle aldrig finna frihet i underkastelsen. Han är antitesen till det strömlinjeformade, det marknadsanpassade, det underkastade. Jag vill inte späda på myten om staden och landet – riktigt liv pågår ju givetvis överallt, hela tiden – men jag tänker göra det ändå: på något sätt känns det som att det är riktigt liv han skriver om. Riktigt liv, bortom underkastelsen, och samtidigt mitt i den. Riktigt liv som inte reduceras till politik. För det är inte politik att skriva om riktigt liv, det är mänskligt. Och det är där han är Alkberg. Inte motvalls för sakens skull. Utan mänsklig för sakens skull.

Det är förmätet att citera sig själv, men jag är från Stockholm, så: "Han är från Norrland, de får vara så", svarade jag min vän när han frågade hur Alkberg kunde vara punk, och gammal, och fortfarande vara punk. "Fast egentligen var det kanske estetiken som valde mig", skriver Alkberg i förordet till samlingsvolymen, och kanske kommenterar han den fria viljan, men den där estetiken går igen i allt han gör.

Det räcker att vara mänsklig. Och från Norrland. Och kanske möjligtvis ha en estetik. Vad det är värt för betyg har jag ingen aning om.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA