x
Bob Dylan: Shadows In The Night

Bob Dylan
Shadows In The Night

Bob Dylan: Shadows In The Night

GAFFA

Album / Columbia
Utgivning D. 2015.02.03
Recenserad av
Linn Jannesson

Den allra första skivan Bob Dylan gav ut var ett coveralbum (förutom två egenskrivna spår). 53 år senare ger han ut ytterligare ett, nu med låtar som har gjort sig kända med Frank Sinatra. "Låtarna har blivit omgjorda tillräckligt (...) Det jag och mitt band i grunden gör är att avtäcka dem, lyfta upp dem ur graven för att åter låta dem se dagens ljus", så beskriver Dylan själv sitt senaste verk, och han har alldeles rätt. Det är ett nytt ljus som faller över de låtar som bildar hans 36:e studioalbum. 

Det finns inget som säger att de som har försökt förstå Dylans storhet men aldrig lyckats kommer att förstå den nu, men vi som har det kan luta oss tillbaka och lyssna på när två giganter inom den västerländska musikvärlden möts. Ljudbilden är stämningsfull och harmonisk. Allt är också inspelat live, med en eller två tagningar för varje låt. Det är nog därför det känns så autentiskt, därför som vi kommer så nära inpå.

Även resultatet av att gå från storband till femmannaband bidrar självfallet till en helt annan upplevelse, en annan dimension. Inget är varken bättre eller sämre, för det går inte att jämföra Dylan och Sinatra som artister, framför allt inte som sångare. Men här sjunger Dylan genom sina känslor, orden filtreras och blir betydelsefulla på ett annat sätt. Och när det sista vi får höra är en otroligt vacker version av That Lucky Old Sun, uppstår nästan samma känsla som från många av hans tidigaste verk. Bara det är ett riktigt gott tecken.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA