x
Xavier Rudd & United Nations: Nanna

Xavier Rudd & United Nations
Nanna

Xavier Rudd & United Nations: Nanna

GAFFA

Album / Nettwerk
Utgivning D. 2015.03.17
Recenserad av
Mathilda Dahlgren

Xavier Rudd har tidigare tangerat reggaen men nu dyker han djupare ner i rasta-världens uttryck och visar på hur olika rotsystem kan mötas. Xavier Rudds reggae är däremot fri från marijuanarök, som grumlar sinnet. Istället sprids en frisk och sund känsla kring hans toner. Det känns som att dricka kristallklart vatten ur en källa, medan färgstarka fåglar svävar omkring ovanför ens huvud och uråldriga träd sträcker sina kronor mot himlen.

Rösten har som alltid en emotionellt men samtidigt så säker framtoning. Hoppets molnskingrande glädje får oss att ana att det alltid finns en upplyftande frihet efter eländigt kämpande. Livet ler alltid någon gång, även om alla inte får uppleva det samtidigt. Låtarna påminner oss om att lycka inte behöver vara så komplicerat, utan något som redan finns inom oss alla och kommer fram, bara vi unnar oss den. Glad musik har en tendens att bli ytlig, men Rudds skapelser bygger på en allvarsam tacksamhet över jordens välkomponerade uppbyggnad och det enkla, som samtidigt är så ofattbart fantastiskt konstruerat.

I en tid när det ekologiska blir allt mer viktigt passar detta budskap speciellt bra in. Man gungar med i rytmerna, som i en trygghetens vagga, och känner hur andningskanalerna öppnas upp mer och mer. Även om denne man har större mästerverk i sin diskografi erbjuder den här skivan både viktig och behaglig lyssning.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA