x
Susanne Sundfør: Ten Love Songs

Susanne Sundfør
Ten Love Songs

Susanne Sundfør: Ten Love Songs

GAFFA

Album / Warner Music Norway
Utgivning D. 2015.02.16
Recenserad av
Jennifer Last

Hon gör det igen. Tilltalar. Nästan hypnotiserar. Briljerar. Med fem album bakom sig har den blott 28 år gamla Susanne Sundfør kommit att äga den norska musikscenen. Hennes sjätte album, Ten Love Songs, avviker inte. Tvärtom. Tar sats, skjuter ifrån, vinner.

Darlings. En stark start. Vackert och oskuldsfullt. Gåshud när hon ett flertal gånger körar sig själv, tårar när den unika rösten sjunger rakt in i hjärtat.

Sedan kommer det verkliga startskottet; Accelerate. Verserna har en svag doft av Depeche Mode. Refrängen en mild smak av Robyn/Röyksopp. Den snygga övergången till förstsläppta singeln Fade Away får ett plus i kanten och ljudet av en gammal 80-talsmicro knappt två minuter senare får en guldstjärna.

Tempot sänks. Det gör däremot inte de avancerade ljudbilderna. Varje sekund är genomtänkt. Silencer är drömsk. Elegant och proper. Aningen sagolik. Detsamma gäller Trust Me och den tio minuter långa Memorial, som har lite av ett begravningsstuk innan den klassiska musiken dominerar.

Guldkornen kan hittas lite varstans, beroende på vad man letar efter. Slowly, med starka referenser till det synthbaserade italodiscot. Kamikaze med dynamiken, även här med synthar och effekter som hon hanterar som om hon aldrig har gjort något annat. Delirious, som är mest lik hennes tidigare samarbeten med Röyksopp och Kleerup.

Och så är det dags för Insects. Den stora finalen. Låten som efter den lugnare Trust Me kan ses som albumets encore. Den musikaliska konstruktionen här är inget annat än ett mästerverk. Likt en fjärils vingslag har de små detaljerna en enorm påverkan och lyckas lyfta låten till elitnivå.

Skivan är ett äventyr. Resan man inte vill ska ta slut. Drömmen man fruktar att vakna upp från. Det här är för bra för att göra sig rättvist i ord. De tio låtarna på Ten Love Songs är dock tio starka orsaker att älska Susanne Sundfør.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA