x
Siri Karlsson: The Lost Colony

Siri Karlsson
The Lost Colony

Siri Karlsson: The Lost Colony

GAFFA

Album / Flora & Fauna
Utgivning D. 2015.02.25
Recenserad av
Daniel Horn

Cecilia Österholm och Maria Arnqvist gjorde musik till SVT:s hyllade Astrid Lindgren-dokumentär. Det är en given ingång, för om Astrid Lindgren och hennes karaktärer personifierar det gamla Sverige så är duon Siri Karlsson en bild av det nya landet. Medan SD, UKIP och Front National tjafsar om vad som är svenskt, brittiskt och franskt har Siri Karlsson skapat den svenskaste musiken just nu.

The Lost Colony gifter sig Saharas ökenblues med östeuropeisk klezmer. Samtidigt minner vissa passager om Jan Johanssons Jazz På Svenska och så omfamnas nyckelharpan flera gånger om. Addera mässande körer till det. Alla dessa delar byggs ihop och skickas ut som om det vore det mest självklara tillvägagångssättet någonsin.

Nej, det blir aldrig konstskole-konstlat och nej det blir aldrig Kalle Moraeus-klämkäckt. Däremot blir det, med Jari Haapalainen vid mixerbordet, mörkare än någonsin. Du hör liksom Nick Cave och David Eugene Edwards oroliga själar vila över hela produktionen. Dimmern har vridits ner till omslagets dova nivå och med det fångar musiken samtiden exemplariskt. För när de flesta av oss bara vill fungera och leva tillsammans – oavsett bakgrund, religion eller hudfärg – så frodas här och nu ett motstånd, ett mörker, som gör allt för att förhindra mänsklighetens utveckling. The Lost Colony är en gåva från mångkulturen. Ett mångkulturens pris och ska prisas därefter.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA