x
Europe: War Of Kings

Europe
War Of Kings

Europe: War Of Kings

GAFFA

Album / UDR
Utgivning D. 2015.03.11
Recenserad av
Mathilda Dahlgren

När man nämner att Europe gjort en ny platta reagerar de flesta med förvåning. Det är få som lagt märke till bandets alla reunions. Det är som om en mediaskugga lagt sig som mörka moln över vårt största 80-talshårdrocksband, vilket vi har återkallat från den tid då hårt knappast var hårt, utan på sin höjd lite småhäftigt och pudelfriserat med tuffa symboler man knappt visste vad de betydde. De som växt upp med bandet vågar knappt lyssna på deras nya album av rädsla för att gamla fina minnen ska raseras av ett förändrat band, som kanske inte ens återförenas av egen vilja och ändå bara låter som förr, men ändå inte riktigt lika bra.

Nu har bandet lämnat den oskyldigt mjuktuffa hårdrocken och är inte längre någon blek kopia av sig självt, utan har färgats av nutidens svarta allvarstyngd som sprids i vår värld. De har samtidigt grävt i det förflutna och inspirerats av sina egna idoler från 70-talet – Led Zeppelin, Black Sabbath och Deep Purple – vilket har resulterat i ett starkt kreativt och självständigt album, på många sätt bättre och mer dynamiskt vågat än någonsin.

Joey Tempest är en synnerligen underskattad sångare. Hans röst är fortfarande lika ren och stark som alltid, utan att för den delen bli för präktig. Speciellt i de lugnare partierna har den börjat tangera Robert Plant. Känslan blir som att vakna mitt i svarta natten full av energi, en lite farlig kraft som fångar en vid det mest förbjudna tillfället. Schack matt säger jag!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA