x
Jon Spencer Blues Explosion: Freedom Tower- New Wave Danceparty 2015

Jon Spencer Blues Explosion
Freedom Tower- New Wave Danceparty 2015

Jon Spencer Blues Explosion: Freedom Tower- New Wave Danceparty 2015

GAFFA

Album / Bronzerat
Utgivning D. 2015.03.23
Recenserad av
Mathilda Dahlgren

Den alltid så prydligt artige och samtidigt helgalne Jon Spencer hälsar, som vanligt, alla "Ladies and Gentlemen" välkomna och flippar ut i nästa andetag. Efter att ha varit farligt nära den "normala rocken" i ett par album är världens mest frisinnade trio åter tillbaka i vansinnets urladdningar, där de hör hemma.

Det är svårt att inte ryckas med i utlevelsen. Blodkropparna hoppar i ådrorna när Spencer utbrister sina extatiska "Bluuuues Explooosion" och ger onomatopoesin ett ansikte. Men samtidigt känns det mesta lite för bekant, referenserna till tidigare låtar är många. Den som har en komplett skivsamling upptäcker inte direkt något häpnadsväckande här. Men det är underbart uppfriskande att höra att den nyblivne 50-åringen fortfarande kör sin punkblues med en outsinlig eufori, som inte ens behöver några pauser.

Detta fysikaliska och musikaliska fenomen går ständigt på högvarv så svetten stänker åt alla håll. Mellan varven börjar han rappa på ett sätt som ingen annan, något man skulle kunna kalla "Blues hop". Russel Simmins trumslag viner till enastående rytmer och den coole Judah Bauers gitarr höjer färgfrekvenserna ytterligare i dessa explosiva fyrverkerier.

Vissa låtar spårar ur mer än andra, men det är så The Blues Explosion ska vara och detta är ändå "relativt organiserad musik", jämfört med vissa tidigare utgivningar. Musiken nästan byggs upp och rivs ner i samma sekund. Allt händer fullkomligt ohämmat i stunden, innan hjärnverksamheten hinner komma och förstöra med sin tråkigt förnuftiga censur.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA