x
Lisa Partby: Ett Känsligare Universum

Lisa Partby
Ett Känsligare Universum

Lisa Partby: Ett Känsligare Universum

GAFFA

Film /
Utgivning D. 2015.03.04
Recenserad av
Emelie Fredriksson

Det allra bästa med senaste säsongen av Så Mycket Bättre var att programmet bestod av ett gäng musikaliska kufar. Coolast var utan tvekan Kajsa Grytt, 80-talets punkikon vars band Tant Strul sällan omnämns när man pratar om den svenska musikscenen under det här årtiondet. Men i och med TV-programmet blev artisten åter ett namn för svenska folket. Lisa Partbys dokumentär tar dock avstamp långt innan Grytts nytändning, närmare bestämt Tant Struls återförening 2012.

Till viss del bjuder Ett Känsligare Universum på en känsla av att komma nära Grytt. Vi får följa med in i badrummet när hon blonderar sin mörka utväxt, vi får följa med till hennes mammas atelje där hon väver porträtt av sina barn. Grytt är transparent utan att kännas ytlig, hon pratar om sitt åldrande utseende och rädslan över att träffa kärleken. Dokumentärens styrka finns i det ärliga, men mycket annat faller aldrig på plats.

Tant Strul återförenas utan att någon annan i bandet får komma till tals, varken om Grytt eller om bandets historia. Scen efter scen rullar förbi utan någon röd tråd, mycket berättas utan att förankras. Ett Känsligare Universums 58 minuter upplevs segdragna, ett trist betyg för en dokumentär som hade förutsättningarna.

X
X
X
X
X
X
X

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA