x
Madonna: Rebel Heart (Deluxe)

Madonna
Rebel Heart (Deluxe)

Madonna: Rebel Heart (Deluxe)

GAFFA

Album / Interscope
Utgivning D. 2015.03.06
Recenserad av
Emil Viksell

Pop i dess mest utstuderade form handlar om att ligga rätt i tiden, och för en sådan som Madonna om att anlägga nästa grej. Det första gör hon hyfsat på Rebel Heart, det senare finns det andra som sköter bättre numera.

Medielandskapet har fragmentiserats under hennes långa karriär, och popvärlden likaså. Nu för tiden är det sällan endast några få trender som gäller, utan ett helt knippe figurerar samtidigt. Detta har Madonna försökt fånga med hjälp av en hel armada låtskrivare och producenter, svenskar överrepresenterade. Det går blandat. De bästa styckena är faktiskt de där det mest är hennes intakta och spänstiga röst som bär låtarna – lyssna bara på Ghosttown, med sina utpräglade Madonna-fraseringar och -vändningar.

Det blir en del house, futuristisk maffighet, ragga, dubstep. Bland annat. Men också en viss luftighet i produktionen som bär snarare än tynger hennes tilltal och röst. Det blir också en del av sådant där som intresserar popvärldens mäktiga: ordet "bitch" och "Illuminati". Jag tänker inte hålla popstjärnor ansvariga för världens tillstånd, men om de engagerade sig mindre i konspirationsteorier och förment kontroversiella ordexcesser hade kanske, kanske världen varit snäppet angenämare. Madonna hamnar trots allt i lä i jämförelse med "any given" rappares upptagenhet med meningslösheter. Bäst är hon när hon i vart fall när hon sjunger om "sig själv".

Sedan jämför Madonna smaken på slidsekret med smaken på vigvatten. Den där liknelsen är signifikativ för hela plattan. Ett ganska uddlöst och trött effektsökeri, men samtidigt en viss fyndighet. Och ganska vackert, mitt i all sin vulgaritet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA