x
Modest Mouse: Strangers To Ourselves

Modest Mouse
Strangers To Ourselves

Modest Mouse: Strangers To Ourselves

GAFFA

Album / Epic
Utgivning D. 2015.03.17
Recenserad av
Patrik Blomqvist

Trots att indierock-sextetten inte har släppt nytt material på åtta år, har det mellan föregående albumet och gruppens sjätte giv rört på sig innanför bandets väggar. Först förlorade man guldkantade The Smiths-gitarristen Johnny Marr, och så tidigt som för två år sedan kastade basisten och medgrundaren Eric Judy in handduken. Lägg sedan utöver bortfallna medlemmar till utbytta producenter och ändlöst fingrande på produktionen, och vi har gott om orsaker till vad som dragit ut på tiden.

Efter succén med Good News For People Who Love Bad News (2004) visar Strangers To Ourselves ett Modest Mouse som fortfarande sitter på ganska trista idéer. Som på plattan We Were Dead Before The Ship Even Sank (2007), där spretigheten och den Tom Waits-iga poesin började försvinna. Här är den nästintill bortblåst och trängs med säkra kort i form av förutsägbar altrock. Att sådan slätstrukenhet har letat sig in är högst ovanligt. Att taffligt textförfattande har drabbat en sådan skarp ordsmedja är främmande. Det är tandlöst. Det känns fegt. Nedpitchad sångröst, oljetrummor och cirkus-doftande pianoklink vore något för att peka på motsatsen, men framstår som allt för krystat.

Sjungande gitarristen Isaac Brooks stämma är fortsatt storslagen och levererar ett synnerligen vackert skådespel på albumets få ballader. Som han ylar i Be Brave minner om intensiteten och den svallande ångesten i All Down There från The Moon & The Antarctica (2000). Synd att det inte är mer av den varan.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA