x
Skenet: Allting Rullar

Skenet
Allting Rullar

Skenet: Allting Rullar

GAFFA

Album / Subliminal Sounds
Utgivning D. 2015.03.13
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Fyra unga vänner och fiolspel i kommunala musikskolan i Bollnäs. Där musiken kom att leda till riksspelemansstatus för syskonparet Lena och Staffan Jonsson, och där en återförening av de fyra vännerna kom med en tanke på ett nytt angreppssätt till musiken. En idé som mynnat ut i Skenet och musik som visserligen kommer från folkmusiken, men som inte låter sig begränsas.

Att grunden finns i folkmusiken går inte att ta miste på, speciellt när fiolspelet ofta tangerar svensk folkton i fraser och takt, men kontexten allt byggs upp i försöker tangera rock och pop och skapa symbios av allt. Det är ett intressant försök att skapa något större, och Skenet faller aldrig i de fällor som brukar finnas där för skapare av rock- och folkhybrider.

Lenas och Staffans kopplingar till Dungen lyser igenom ibland, i både musik och vision. Bäst funkar det i de partier där det snuddas vid någon form av psykedelia, om än väldigt lätt. Och även om det inte vitaliserar varken folken eller rocken i sig så är det en upplyftande upplevelse.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA