x
Backstreet Boys: Show 'Em What You're Made Of

Backstreet Boys
Show 'Em What You're Made Of

Uppriktigt porträtt av världens äldsta, aktiva pojkband

GAFFA

Film /
Utgivning D. 2015.04.13
Recenserad av
Anders Nilsson

Det bäst säljande pojkbandet genom tiderna, Backstreet Boys, har fyllt gubbe. För att summera 20 år av toppar och dalar, har dokumentärfilmaren Stephen Kijak följt boysen under arbetet med albumet In A World Like This (2013) och tillhörande världsturné.

Även om storhetstiden sedan länge är förbi, verkar Nick, Howie, Brian, A.J. och Kevin fortfarande ha en genuin drivkraft att existera som band. Skapandet av musik på egna villkor, utan storbolagens piskor och krav, gör att de numera är ett indieband (den nämnda, senaste plattan är utgiven på eget bolag).

Sympatiskt nog består filmens röda tråd av att bandet kollektivt besöker gamla lärare och andra som påverkat dem personligen. En öppenhjärtig ton gör att det inte blir alltför mycket insmickrande bakom kulisserna-montage. Bikter inför kameran känns ibland som gruppterapi i reality-format.

Det som burit Backstreet Boys genom kriser och motgångar är sammanhållningen. En god poäng – och förmodligen en av anledningarna till att de överlevt ett antal musikaliska mutationer – görs av att de i grunden är en vokalgrupp. Blandningen av sångröster utnyttjades till fullo redan från start, inte minst av svenska låtskrivare med Max Martin i spetsen. Den efterföljande, akustiska minikonserten blir därför en värdig avrundning på ett uppriktigt porträtt av världens äldsta, aktiva pojkband.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA