x
The Very Best: Makes A King

The Very Best
Makes A King

The Very Best: Makes A King

GAFFA

Album / Bella Union
Utgivning D. 2015.04.03
Recenserad av
Emil Viksell

Det säger givetvis en hel del om allt möjligt, att förståelsen för "afrikansk folkmusik" i europeisk press i mångt och mycket präglats av sådana som Phil Collins och Paul Simon. Redan benämningen "afrikansk" är slarvig och eurocentrisk, sångaren Esau Mwamwaya är ju, specifikt, från Malawi.

Utöver Mwamwaya är det svensken Johan Hugo. Debuten (den officiella) Warm Heart Of Africa (2009) bjöd på ett förhållandevis stort genomslag och hyllningar bland kritiker. Makes A King är också det ett finfint album, i långa stunder består det av rent undersköna, mjuka ömsom elektroniska och analoga ljudlandskap. Även när det övergår i ganska urvattnad "världen vaknar"-house känns det friskt, på något oförklarligt sätt. Eller när det blir Tu Es Foutu-house i låten Sweka.

Sedan är det svårt att komma ifrån att det är popmusik som inte når "nästa nivå". Om man nu inte förstår chichewa det vill säga. Men även om så är fallet, så är det ändå musik som rör sig på ett område som bär likheter med ett sådant Phil Collins inmutat, även om det inte riktigt låter likadant.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA