x
The Tallest Man On Earth: Dark Bird Is Home

The Tallest Man On Earth
Dark Bird Is Home

The Tallest Man On Earth: Dark Bird Is Home

GAFFA

Album / Dead Oceans
Utgivning D. 2015.05.12
Recenserad av
Emil Viksell

Det var väl oundvikligt, att Kristian Matsson både behövde utvecklas och utvecklades. Från ett kärvt och distinkt tilltal baserat på "dylanesque"-sång och virtuost gitarrplock till en bredare repertoar och något mer fylliga låtbyggen. Dark Bird Is Home är ytterligare ett steg i den utvecklingen, och visst är det något av en utspädning som pågår. På både gott och ont.

Matsson har helt enkelt taggat ned, med det där som var han men kanske än mer en specifik amerikansk tradition, och släppt in än mer luft och pop. Och det låter givetvis bra, som alltid, han kommer med ett slags professionell populism som för med sig att allt han rör vid blir till skön musik. Men samtidigt saknas den där gnuttan sinnessjukdom som lät som framinavlad på den amerikanska obygden. För hur mycket han än lät som annat förr så låter han trots sin egenhet som så mycket annat vid det här laget.

Men det är ju kul, oavsett, med bjällriga ljudväggar i Darkness Of The Dream, Sagres och Slow Dance. Den senare dessutom med gitarr- och blåsinstrumentslingor i så snyggt sirliga lager att … änglar gråter – eller dylik hyperbol. Det avskalade finns kvar, det där: blott en människa och hens gitarr. Men skillnaden är att dessa låtar är långt ifrån plattans bästa. Istället är det som mest givande att beundra den fläckfria, detaljrika produktionen och leta melodiska snyggheter som interfolierats med omsorg och ackuratess. Och därmed har också något gått förlorat.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA