x
Klabbes Bank: Z

Klabbes Bank
Z

Klabbes Bank: Z

GAFFA

Album / Hoob
Utgivning D. 2015.03.25
Recenserad av
Björn Schagerström

När solen går upp över Z, Klabbes Banks femte skiva, är det synthar all over the place och ett taktfast beat som ljuder. Sedan bryter det trehövdade blåset in och bandet bygger och bygger, vecklar metodiskt och successivt ut sitt sound. Låten är på så vis kongenialt betitlad Utveckling.

Det fortsätter med närmast sakral stämning tills en mörk bas börjar jaga på tempot och Dracula-orgeltoner lurar i bakgrunden. Sedan kastas lyssnaren upp i ett livligt krängande upptempostycke där det låter som att sextetten försökt tonsätta en euforisk svalunges dramatiska första flygtur.

Ja, ni hör, det här albumet är rejält rikt på infall och uttryckssvängningar. Och en massa originalitet. För det här liknar faktiskt inget annat som undertecknad har ramlat över tidigare.

Det känns för det mesta lent och varmt att befinna sig i landskapet som Z avbildar men här finns också en friktion som aldrig skaver men som lyfter soundet långt bort från uddlöshet. En av årets hittills starkaste och mest spännande låtsamlingar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA