x
Vasas Flora Och Fauna: Släkt Med Lotta Svärd

Vasas Flora Och Fauna
Släkt Med Lotta Svärd

Vasas Flora Och Fauna: Släkt Med Lotta Svärd

GAFFA

Album / Startracks
Utgivning D. 2015.05.13
Recenserad av
Jonathan Bengtsson

De är som tagna ur en instruktionsmanual över vad nutida musikkritiker ska älska: Vasas Flora Och Fauna förkroppsligar en motsatsröst till den urbana, övre medelklass som stirrat sig så länge i spegeln att de blivit sjuka i huvudet. (Ni vet, mänskorna som skriver den svenska pophistorien).

Det österbottniska bandet dansar mellan det tillvända och motsträviga, Mattias Björkas texter är lika mycket P.O Enqvist som Sigge Stark - rent teoretiskt är det här en match made in heaven. Praktiskt bara nästan.

Nu behöver pop inte alls vara "catchy", men bakom sitt sentimentala piano svarar en tredjedel av låtmaterialet på Släkt Med Lotta Svärd inte riktigt till de melodiska höjder som typ Leevi And The Leavings eller Varje Lördag häver sig mot. Lite mer styrsel efterlyses.

Visst levereras här as-charmanta oneliners från en berättarröst som måste bero i det kollektiva medvetandet, om så herr undertecknad ska behöva genomföra en folkhemsbildande statskupp. Ofta fångas den där poesins essentiella uppgift: att berätta om banala ting med nya ord. Och Iiris Viljanen borde sjunga överallt. Släng in henne som julvärd. På Bingolotto. Jag bryr mig fan inte.

Men sina lovord till trots, Vasas Flora Och Faunas debut hade mellan de trolska småstadsnovellerna behövt vädra in lite mer av den bredfiliga, inte lika figursydda popromantiken. Vid sina stunder är tilltalet ensidigt som ett radhusområde. 

En annan finlandssvensk, Edith Södergran, sade det bra; "det anstår mig icke att göra mig mindre än vad jag är".


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA