x
Brandon Flowers: The Desired Effect

Brandon Flowers
The Desired Effect

Brandon Flowers: The Desired Effect

GAFFA

Album / Island Us
Utgivning D. 2015.05.15
Recenserad av
Emelie Fredriksson

Brandon Flowers första soloplatta Flamingo från 2010 var en kärlekhymn till hemstaden Las Vegas. På uppföljaren The Desired Effect har The Killers-frontmannen bytt fokus och istället inlett en kärlekshistoria med 80-talets tongångar och resultatet ... tja, både högt och lågt.

Den andra soloplattan tar vid där The Killers senaste släpp, 2012 års Battle Born, lämnade oss. Redan då anades Brandon Flowers fascination för synthpop á la 80-tal. För att inte fastna i gamla hjulspår valde Flowers att ta ett kliv tillbaka och låta producenten Ariel Rechtsaid, som förut jobbat med band som Haim och Vampire Weekend, styra spårens innehåll. Förutom att ha kallat in förstärkning från sina bandmedlemmar, dyker även mer otippade namn som Axwell And Ingrosso och Pet Shop Boys Neil Tennant upp. Resultatet är ett modigt album där Brandon Flowers tydligt tar ett kliv från rocken och skapar ett eget signum. Det går inte att sudda ut att hans röst är The Killers, men The Desired Effects innehåll är långt ifrån bandets sound. Autentiskt 80-tal är dock svårt att fånga och då och då snubblar melodierna utanför smakfullhetens smala stig.

När produktionen klaffar, som på honkytonkdoftande Digging Up The Heart innehållandes riktigt rökiga americanariff, känns retrovibbarna som en fullträff. Även guldkornet Still Want You bör nämnas, en vibrerande lekfull låt där Flowers röst ackompanjeras av oljefat. På flera ställen är dock produktionen aningen överarbetad, ibland är det bättre att satsa på ett par starka kort istället för att knäppa på autotune och ljudet av ett gnistrande stjärnfall.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA