x
Emmylou Harris Och Rodney Crowell: The Traveling Kind

Emmylou Harris Och Rodney Crowell
The Traveling Kind

Emmylou Harris Och Rodney Crowell: The Traveling Kind

GAFFA

Album / Nonesuch
Utgivning D. 2015.05.13
Recenserad av
Emil Viksell

Traditionell välkomponerad country fungerar på samma sätt, och fyller samma funktion, i musikvärlden som Clint Eastwood gör som regissör i filmvärlden. Man vet vad man får. Man vet att det är hantverksmässigt. Man vet att det är enligt konstens alla regler. Och det är lika troligt med överraskningar som det är att man ska få se järven på Skansen – var är den där jäkeln liksom?

Emmylou Harris och Rodney Crowell trivs i varandras sällskap, både musikaliskt och faktiskt. The Traveling Kind är, tack och lov, en något mjukare uppföljning av debutsamarbetet Old Yellow Moon (2013). Med något fler egenskrivna låtar än på föregångaren, bredvid covers. Och, ja, det är enastående utfört. Taktfulla låtar tillsammans med parets fint hopflätade stämmor gör bitar av rent guld. Men det kräver ju i sedvanlig ordning att lyssnaren hyser en klockarkärlek till countryns specifika och ständigt reproducerade attribut. På sätt och vis är det väl fel att Harris och Crowell ska behöva klä skott för att genren i sig är fanatiskt stelbent, men det hade ju varit än mer givande om de kunnat utmana och förnya och inte bara förvalta och förfina.

Men va fasen. Filmen behöver sina Eastwoods. Countryn sina Emmylous och Rodneys. Och rocken sin Springsteen. Den senare ekar för övrigt gott i Lucinda Williams-covern I Just Wanted To Se You So Bad – det får väl betraktas som omstörtande i sammanhanget. Och hur man än vrider och vänder på det så är det en absolut förstklassig stelbenthet som uppvisas.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA