x
1987: Härskarkonst

1987
Härskarkonst

1987: Härskarkonst

GAFFA

Album / Parlophone
Utgivning D. 2015.04.29
Recenserad av
Andreas Bäckman

Kameran panorerar bakom Ebba von Sydow och hennes TV-gäster. De äter efterrätt och dricker bubbel. Rör på sig lite lätt. Programmet heter Go'kväll och framför dem står Victor Holmberg i rökdimma och framför sin nya singel Hejdå. Så fel det kan bli.

Annat var det för bara något år sedan när londonsvensken knappt vågade visa ansiktet. På de första singelomslagen Michelle och Ocean syntes bara en hoodie. Allt man visste var att en halvhemlig man med silkeslen pojkröst gjort två i det närmaste perfekt drömska soul-R&B-pop-låtar. Ljudbilden varm, texterna hjärtskärande, mörka och iskalla. Tredje singeln Bomb var inget undantag.

Sedan dess har Victor Holmberg fällt ner hoodien och trätt fram ur mörkret. Blivit en man av folket om man vill. På omslaget stoltserar han i egen hög person. Inget konstigt med det. Men mystiken är borta och känslan av fräschör utbytt mot en rad av fjäderlätta pop-låtar som är svåra att skilja från varandra. Albumformatet är inte för 1987, och det är inte familjeunderhållning i SVT heller. Det kan låta inskränkt, men inte desto mindre sant.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA