x
Refused: Freedom

Refused
Freedom

Refused: Freedom

GAFFA

Album / Epitaph
Utgivning D. 2015.06.26
Recenserad av
Björn Schagerström

När det stod klart att Refused, som kanske betytt mest av alla band för mig, skulle återuppstå reagerade jag med skepticism. De hade gett ut mästerverket The Shape Of Punk To Come, kommit till ett plötsligt och smärtsamt tvärstopp mitt under en påföljande USA-turné och sedan skrivit ett stenhårt anarkistiskt manifest som sista statement. Befarandet var att Refused nu skulle gå från ett brinnande upproriskt kollektiv till att återvända som ett objekt för revolutionär nostalgi på festivalscenerna.

Men kanske tack vare att bandmedlemmarna hållit igång med en hel rad musikaliska uttryck under alla post-Refused-år kändes det inte så. De utstrålade främst en massa positiv energi och revansch. Så det är inte konstigt att den känslan utmynnade i ny musik.

Refuseds uttryck är så här 17 år senare fortsatt eklektiskt och förbannat. Dennis Lyxzén sjunger om nya världsordningar, postkolonialism och religiös kontroll. Kristofer Steens gitarrer biter hårt och David Sandströms trummor är som alltid en fröjd att ta del av. En barnkör tittar förbi, blåsinstrument backar upp, funkigt sväng och metalriff om vartannat. Det är inte lätt eller särskilt intressant att försöka spärra in i en genre, Refused sparkar obekymrat upp låsen. Albumet är uppfriskande, snyggt i all sin dynamik och besitter bandets svårbeskrivet karaktäristiska intensitet. Men det letar sig inte allra längst in i hjärtat, måhända är det den vågade briljansen från Shape Of Punk som tränger sig på som jämförelse.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA