x
Muse: Drones

Muse
Drones

Muse: Drones

GAFFA

Album / Warner Bros
Utgivning D. 2015.06.05
Recenserad av
Jesper Robild

Det är något med Muse som gör att de har nästan oförtjänt mycket att leva upp till. En drös låtar från ett av vår tids stora arenaband går det inte bara att ta sig förbi, döma och gå vidare ifrån. Dessutom märks det alltid lika tydligt att bandets verk är väl genomtänkta och tyngda av hårt arbete. Samvetet får sig en törn – räcker det med tio gånger eller måste skivan gå några varv till innan jag vet vad jag tycker? Det finns definitivt en stor vördnad.

Drones är dessutom ett konceptalbum och då finns det extra mycket att tugga sig igenom. Går det förresten att ligga mer rätt i tiden än att skriva om fruktan över modern krigsföring i form av drönare? Om vi bortser från det vedervärdiga omslaget lyckas Matt Bellamy berätta sin något dystopiska historia genom framför allt musiken. Med hjälp av de skiftande stämningarna kan en låt säga mer än både tusen ord och bilder. Drones är definitivt mer hårdrock än sin föregångare, inklusive de där dödsfeta pull off-riffen. Samtidigt förs handlingen framåt av smäktande och upplyftande stycken – låtar som Mercy och Revolt hade fått fram sin poäng utan både titel och lyrik. Avslutande psalmen närmar sig Queen-klass och är ett maximalt bevis på den musikaliska genialitet som bevittnas.

Som vanligt kommer det krävas tid för att topparna, för det finnes också bottnar, ska växa till sig och förtjäna sin plats i låtskatten. Drones är ännu inte tillräckligt vass för att belönas med en tokhyllning, men det är framförandet. Det är Muse. Amen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA