x
Algiers: Algiers

Algiers
Algiers

Algiers: Algiers

GAFFA

Album / Matador
Utgivning D. 2015.06.03
Recenserad av
Emil Viksell

Algiers postpunkiga industrisoul sträcker sig inte lika mycket upp, efter Gud, som den kör ned nävarna i jorden och mer eller mindre söker öppningen till helvetet. Trots det tydliga fundamentet av gospel, så är detta gospel som mer utmanar Djävulen än följer Gud. Atmosfären osar av gammaltestamentlig laddning, skinnpaj och maskingolv. Musiken spelas inte, instrumenten trakteras inte. Det låter snarare som att bandet … knyter kött, drar svettiga muskler, virar upp vajrar, pressar stål.

Nog är det häftigt allt. Atlanta-trion lyckas bringa fräschhet av, i popmusiksammanhang, närmast forntida beståndsdelar. Musiken maler, tuggar och stompar fram, i ett närmast episkt allvar – som också det för tankarna till den omåttligt seriösa boken Bibeln.

Det är egentligen digert genreblandade kompositioner, men musiken uppfattas mest som klaustrofobiskt stringent, i alla sin självklarhet. Det är också här problemet uppstår. Allt mörker, all särart och all innovationslust till trots så är det svårt att mäkta med cellpsykosen albumet igenom. Ibland är band helt enkelt lite för bra för sitt eget bästa (!).


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA