x
Diverse Artister: Remembering Mountains: Unheard Songs By Karen Dalton

Diverse Artister
Remembering Mountains: Unheard Songs By Karen Dalton

Diverse Artister: Remembering Mountains: Unheard Songs By Karen Dalton

GAFFA

Album / Tompkins Square
Utgivning D. 2015.05.25
Recenserad av
Emil Viksell

Vissa artister får redigt erkännande först postumt. Karen Dalton hade visserligen en karriär på 60-talets Greenwich Village-scen. Och självaste Bob Dylan hyllade henne som sin favoritsångerska. Men det är först det senaste årtiondet hennes artisteri fått tillbörligt erkännande. Remembering Mountains: The Unheard Songs Of Karen Dalton är kronan på den utvecklingen.

Gräddan av americana-elitens kvinnor har fått sätta musik till, och spela in, låtar utifrån Daltons upphittade låttexter. Det blir ett knippe helt förtrollande bitar. Det kan väl inte bli annat med artister som Sharon Van Etten, Lucinda Williams och Isobel Campbell.

Det är svårt för artisterna att göra Karen Daltons rökskadade, raspiga Billie Holiday-historia till röst. Det är ju inte heller meningen. Men det mesta är i Daltons anda, om än med artistens egen touch – som det ska vara. Till och med när det är bara en mjukt, lätt mullrande och växande elektronisk bakgrund, när Julia Holter står för musiken. Eller när Laurel Halo gör experimentell och graciös elektronisk dekonstruktionspsykedelia av alltihopa. Så känns det bara så självklart. Så mycket Dalton. Och så bra.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA