x
ASAP Rocky: Luna, Bråvalla, Norrköping

ASAP Rocky, Luna, Bråvalla, Norrköping

ASAP Rocky: Luna, Bråvalla, Norrköping

Recenserad av Lukas Lind | GAFFA

"Rocky, are you there!" ljuder ur högtalarna. Publiken skriker ohämmat. Solen skiner på klarblå himmel. En av de mest eminenta samtida rapparna besöker Norrköping under Bråvallafestivalens första dag.

Två kepsbeklädda DJ:s sparkar igång den inledande dynamitlåten Hella hoes och besökarna flockas kring scenen. Till och från får Rocky sällskap av de resterande medlemmarna i Asap Mob. Vid ett tillfälle bjuder han också upp Joey Badass, som spelat på festivalen under eftermiddagen, för en cover av House Of Pains klassiska Jump Around.

Det har gått snabbt för ASAP Rocky de senaste åren. Hans debutmixtape Live. Love. ASAP blev en succé 2011, och han blev snart signerad av Polo Grounds Music, RCA Records samt Sony Music. Ett par år senare kom debutplattan med snarlik titel: Love. Live. ASAP. Den gick upp som etta på Billboard 200 och tog emot väl av kritikerna.

Från nya plattan At. Long. Last är låten Holy Ghost min absoluta favorit. Den amerikanska evangelikala grundtonen med en vild predikant som körar bakom Harlem-rapparens avslappnade och sanningssägande verser är fenomenal. Man tvivlar inte på ett ord. Ljudbilden är ljuvt apokalyptisk. Live är låten outstanding.

Vad det gäller energi trumfar Rocky helt klart Kanye West, som spelade på samma scen året innan. Han är överallt och ingenstans, ger långfingret till kameran och ler. Alltid glimten i ögat.

Rocky både sjunger och rappar suveränt (sjunger dock inte lika klanderfritt som sin gitarrist Joe Fox) och låtmaterialet är dynamiskt, med allt ifrån tryckaren LSD till den vilda Skrillex-mixen. Under den sistnämnda exploderar publiken, en röd bengal tänds av någon i mitten och vakterna rycker snabbt in. En av de sista låtarna blir Fuckin' Problems, som nog många i publiken längtat efter.

Det är högkvalitativ hiphop utan att leverera speciellt mycket hooks eller minnesvärda refränger. När konserten närmar sig slutet tackar han ödmjukt för publikens uppmärksamhet och den goda stämningen. Rocky är ett charmtroll. Det är inte för intet som han är en de mest hajpade hiphopparna just nu.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA