x
Pavement: The Secret History: Volume 1

Pavement
The Secret History: Volume 1

Pavement: The Secret History: Volume 1

GAFFA

Album / Domino
Utgivning D. 2015.08.14
Recenserad av
Alex Pettersson

Ibland händer det att sedan länge utdöda band och artister ger ut skivor med outgivet material. Ni som ständigt avfärdar konceptet som omotiverat spenklämmande, ni har aldrig stiftat bekantskap med de gitarrslaktande lofi-rockarna Pavement.

Ren och skär indie rock-magi eller mest en nostalgisk gottepåse för grånande 90-talsrävar? Vad sägs om en hybrid? Oavsett så råder det inga tvivel om vilken orkester samlingen innehåller – The Secret History: Volume 1 är fucking Pavement. Låtskrivargeniet Stephen Malkmus med band låter sämre än någonsin, vilket i sammanhanget enbart kan ses som något positivt.

Pavement är ett av de där få banden som, om du en gång fastnat för, aldrig går att sluta älska. I sina bästa stunder lockar The Secret History: Volume 1 fram känslorna som uppstod när en hörde bandet första gången, inte minst de tidigare osläppta låtarna som på första halvan trängs med bland annat gamla Peel Sessions samt diverse B-sidor. Om skivans första hälft är huvudrätten så får den andra, som uteslutande består av låtar från en brittisk livespelning, ses som den nästan nödvändiga snusen efteråt.

Allt var inte bättre för men en samling som denna påminner en om var den alternativa musiken en gång stod. Indie var en gång i tiden motsatsen till den kommersiella musiken, ett glapp som idag till höres krympt till storleken av ett nålhål.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA