x
Four Tet: Morning / Evening

Four Tet
Morning / Evening

Four Tet: Morning / Evening

GAFFA

Album / Text
Utgivning D. 2015.07.10
Recenserad av
Daniel Horn

Som bakgrundsbrus till vardagen kan Morning Side missuppfattas som en simpel historia. Du har en sampling av den indiska sångerskan Lata Mangeshkar som loopas in i evigheten till en sparsmakad ljudvägg – inte så mycket mer. Men så är ju Kieran Hebden just Kieran Hebden. Med musiken på nära håll, pumpandes mot öronväggarna, skiftar Mangeshkar från loop till loop. Hon vänds ut och in och ljuden hon omringas är som hämtade ur Rounds, alternativt Pause. Yes, Four Tet tittar tillbaka för en stund och lämnar för en stund dub-infallen åt sidan.

Med det sagt är det fortfarande en irrfärd runt jorden. En resa som satte sitt första spår i och med den än idag helt lysande mixen Much Love To The Plastic People från 2009. Morning Side vore helt lysande om Hebden hade hållit igen med vissa detaljer som tenderar att ta över ... allt. Antagligen är det helt hans avsikt, att lyssnaren ska vara på sin vakt, men jag föredrar att bli helt paralyserad.

Spår nummer två är en än mer atmosfärisk sak som jobbar sig in i märgen, lika skoningslöst som mörkret bestämmer över vilsna själar. Om Morning Side har ett stadigt tempo och en relativt tydlig färdriktning är Evening Side helt igenom oberäknelig – och det klär den.

Kieran Hebden har varit mer intressant, det står klart, men han är fortfarande en mästare på att gå från små, små rum till att visa upp panorama-vyer på precis allt utanför de fyra väggarna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA