x
Jason Isbell: Something More Than Free

Jason Isbell
Something More Than Free

Jason Isbell: Something More Than Free

GAFFA

Album / Southeastern
Utgivning D. 2015.07.15
Recenserad av
Emil Viksell

Den fullkomligt förträffliga fullträffen Southeastern (2013) blev något av ett genombrott för Jason Isbell som soloartist. Ytterligare ett bevis på att Alabama-sonen klarade sig utan Drive-By Truckers. Och ett bevis på att han kunde skriva lika bra och bättre låtar utan alkohol.

Föregångaren var något av en uppgörelse med det gamla jaget. Samt historieberättande: ögonblicksbilder och ögonblickskänslor ur "uppdiktade" karaktärers liv. Something More Than Free är mer av den varan, men med ett större fokus på det senare.

Den Muscle Shoals-skolade sångaren kan det här med att komponera enkla och samtidigt subtilt smakfulla arrangemang som navigerar mellan country, rock, soul och pop – utan att egentligen vara något av det. Han är allt Ryan Adams borde vara och antagligen en av de bättre textförfattarna i detta tidevarv. Men problemet är att denna platta framstår som något för blank och slätstruken jämte Southeastern, och även Here We Rest (2011). Det är helt enkelt inte lika övertygande. Ingenting är lika hjärtslitande som Elephant, Cover Me Up eller ens Stockholm. Men med tiden kanske det visar sig att jag har helt fel – jag hoppas det. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA