x
Omar Souleyman: Bahdeni Nami

Omar Souleyman
Bahdeni Nami

Omar Souleyman: Bahdeni Nami

GAFFA

Album / Monkeytown
Utgivning D. 2015.07.24
Recenserad av
Jonathan Sindihebura

Syriens Omar Souleymans musikkatalog sträcker sig över en hel generation, och har varit till stor del odokumenterad. Hans dansande melodier över kärleksdikter har till sist de senare åren uppmärksammats – mycket på grund av hans samarbete med Björk.

I en oväntad blandning av vitt skilda musiknormer samlas producenter som Four Tet och Gilles Petersson på denna skiva för att skapa musik med en känsla av både symbios och sammanstötning. Samtidigt som Souleymans röst behåller sin tydliga skörhet är produktionen som skapas ett resultat av hundratals år av kulturarv uppblandat med moderna västerländska rytmer. Vilket oftast blir en vinnande kombination.

Örat kan dock ha svårt för den kollision av ljud från skärande stränginstrument till slaginstrument som spelar i okonventionella takter. I de fallen så är upprepning nyckeln. Ljuden upprepas nog mycket för att mönster ska träda fram ur rytmerna, vilket gör lyssnaren mer mottaglig för de nya elementen som tränger sig in och bryter eller tillför till mönstret.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA