x
Wilco: Star Wars

Wilco
Star Wars

Wilco: Star Wars

GAFFA

Album / Anti
Utgivning D. 2015.08.21
Recenserad av
Emil Viksell

När Wilco släpper platta, så där plötsligt i samtidsanda, så är det en samling låtar som också låter som komponerade i all hast. Experimentlustan har uppenbarligen fått råda. Och nu får man väl gubbgardet på sig, men det låter fruktansvärt dassigt. Minst intressant har alltid varit Nels Clines gitarrutflykter och mest intressant har alltid varit när Jeff Tweedy fått lägga sådana där melodiskt perfekta bitar. Synd att det senare inte varit det huvudsakliga riktmärket. "I hate Nels Cline", skojade Mark Kozelek, han kanske var närmare någon typ av sanning än någon anade med sin märkliga och aggressiva humor.

Plattan inleds i kakofoni och sedan utforskas rockens tråkigare terränger: glam, kraut och Gud vet vad av gitarrporr. Det dröjer till femte låten, You Satellite, innan det överhuvudtaget träder in rock som är lyssningsbar. Innan dess har det bara varit musik som jag tänker mig att all musik som inte är dansband låter för min farmor.

Sedan följer några utsökta americana-stycken varvade med stompig farbrorsrock. Wilco hamnar ofta i ett läge som egentligen är ganska föränderligt och dynamiskt till sin natur, men som mest bara låter som ett enda dötrist dödläge av oupphörlig trögrörlighet. Att Magnetized är en väldigt tilltalande John Lennon-lek till avslutning räddar en hel del. Och det finns ändå bitar samt partier här som klingar förhållandevis ljuvligt. Men detta är på sin höjd okej, långt från något som får blodet att rusa.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA