x
Destroyer: Poison Season

Destroyer
Poison Season

Destroyer: Poison Season

GAFFA

Album / Merge Records
Utgivning D. 2015.08.28
Recenserad av
Jonathan Bengtsson

Ska vi vara ärliga så slängs det alldeles för mycket med begreppet "unikum". Försvinnande få människor är unikum. Dan Bejar är ett unikum. Vilket nödvändigtvis inte behöver betyda att han är vare sig ett geni, eller för den delen ens bra.  

Men The New Pornographers-medlemmen har genom sin karriär, både inom och utom egna projektet Destroyer, lagt sig på en besynnerlig frekvens. Ta hans användning av saxofonen på förra mästerverket Kaputt eller på senaste singeln Dream Lover. Kanadensaren låter den vara närmast perverst 80-talsfläskig. Han låter den vara provocerande Springsteensk. Ironi eller allvar? Ingetdera. Och båda två.  

Dan Bejar har med en flytande samling medmusiker arbetat sig bort från just föreställningen om rätt eller fel, inne eller ute. Destroyer är Destroyer och Cest la vie och fuck you.

Poison Season kan misstas för att vara både präktig och pretentiös. Men även om denna hårdorkestrerade pansarkryssare försöker låta som hela New York, rymmer den element som när de upptäcks skänker verket en helt annorlunda textur. Låtarna må vara vida, men mister så sällan kontakten med de allra minsta av detaljer. Något så oansenligt som en tröja. Eller ta trumpeten på Bangkok, som tillåts springa så länge att den smälter bort i ren extas.

Så här lät Lou Reed när han var fruktansvärt låg och tänkte fantastiskt stort. Och trots att Destroyers ambitionsnivåer borde förlisa långt ute till havs lyfter delar av Poison Season mot en horisont så romantisk att Dan Bejar själv hade avskytt den.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA