x
Myrkur: M

Myrkur
M

Myrkur: M

GAFFA

Album / Relapse
Utgivning D. 2015.08.21
Recenserad av
Jesper Robild

Ett enkvinnasband som spelar rå svartmetall var dömt att hajpas, på gott och ont. Amalie Bruun har själv proklamerat att de som lyssnar på Myrkur av någon slags krystade kvoteringsskäl kan dra åt helvete. Men jämställdhet i genren är faktiskt välkommet. Genomslaget med förra årets EP ledde glädjande nog till att folk från Mayhem och Dødheimsgard nu gästar på första fullängdaren, samt att Ulvers Kristoffer Rygg tog sig an produktionen.

M har allt som krävs för en fullpoängare. Det här är hundra procent originella toner utan de pretentioner som ibland finnes när band går över gränser. Kontrasterna mellan ljust och mörkt, promobilder i klänning och en röst likt den grishuvudsslickande Maniac (Mayhem) är mer utmejslade än tidigare. Den hipstriga känslan som lurade är helt bortblåst. Likt en hippie som vägrar droger eller en feminist som rakar benen är denna självsäkra skapelse där Amalie komponerat precis vad fan hon vill så true det bara kan bli. M är inte byggd på förutbestämda principer. Den är ett skrik av genuin passion för black metal.

Kombinationen Myrkur och Rygg kunde inte varit mer lyckad. Produktionen är trollbindande och vartenda spår en uppvisning. Varvandet av änglakörer, hemsökande tolkningar av barnvisor och bäcksvart massaker är inget annat än genial. Jag testar att leta fläckar, men ger upp och hänger mig till njutning. Fattas bara en snöstorm för att totalt ge M den inramning den förtjänar.

 

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA