x
Iris DeMent: Trackless Woods

Iris DeMent
Trackless Woods

Iris DeMent: Trackless Woods

GAFFA

Album / Flariella
Utgivning D. 2015.08.07
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Man kan inte säga att hon är en flitig albumartist, Iris DeMent. Det är 23 år sedan debuten, och det här är hennes sjätte totalt sedan dess. Å andra sidan spelar det ingen roll, eftersom hennes röst och anslag är så speciellt, vackert och tidlöst att man kan lyssna till hennes låtar gång på gång utan att tröttna, och hela tiden hitta nya aspekter på dem.

Nästan som att förstärka den där tidlösa andan, och visserligen ge den en allvarligare och nästan pretentiös prägel, har hon här tonsatt dikter av den ryska poeten Anna Achmatova. Det är på samma gång djärvt som följdriktigt. Den ibland strama tonen i poemen mjukas upp av det varma pianot och de inkännande arrangemangen och blir än mer betagande och självklara.

Iris DeMents darrande attraktiva stämma, som visserligen kan te sig väl platt på skiva, håller allt på plats. Visst kan det kännas som att albumet är lite långt och att dynamiken mellan låtarna ter sig väl statisk, men det är marginella anmärkningar. Det här är ett möte mellan två världar som tar fram det bästa ur respektive.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA