x
Backyard Babies: Four By Four

Backyard Babies
Four By Four

Backyard Babies: Four By Four

GAFFA

Album / Gain
Utgivning D. 2015.08.28
Recenserad av
Mathilda Dahlgren

Det värmer under de taggigt kalla nitarna när det fortfarande finns band som spelar av ett inre driv. Backyard Babies kör på i högt tempo, rakt på sak, och med sin klassiskt punkiga attityd, oavsett vad andra tycker och tänker. Dock med en mogen säkerhet istället för ett ungdomligt missnöje. Förbannat skönt att höra! Pulsen lär öka på hösttrötta svenskar när de likt zombier går på autopilot till jobbet med denna platta ekande i lurarna.

Även om bandet inte direkt har blivit bättre eller sämre behåller de sin gamla svartblänkande glans och står lika stabilt på leriga vägar som i åskans upplysande blixtar. Känslan av en förankring i musikens rötter finns också med i helheten, tydligare än tidigare. Små glimtar av 80-talets powerballader, 90-talsindie och ännu äldre bluestakter samsas väl, med rocken som fundament. Never Finish Anythi har nästan en "Håkan Hellström-trallig" ton, på gott och ont.

Låtarna känns överlag mer melodiska än vad vi är vana vid. Ibland något tjatiga, men allt ska inte vara så jäkla bekvämt och perfekt. Dregen för en alltid lika imponerande kamp mot sin gitarr, vilken nästan känns lika levande som han själv. Det är som om det finns ett motstånd från instrumentet som får energin att spraka på ett eget sätt. Ingen ger sig och det är tur det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA