x
Chvrches: Every Open Eye

Chvrches
Every Open Eye

Chvrches: Every Open Eye

GAFFA

Album / Universal Music
Utgivning D. 2015.09.25
Recenserad av
Andreas Bäckman

Det är nästan lite synd att Chvrches stavar sitt bandnamn på det vis de gör, och använder den strama och eleganta Peter Saville-inspirerade estetik de gör. Det gör det lättare för den oinsatte att avfärda bandet och dess lyssnare för hipsters. Ett begrepp som hade viss relevans 2010 och sedan självdog. I själva verket handlar det förstås om hyperkommersiell synthpop i rakt nedstigande led från Pet Shop Boys och M83. Med debuten The Bones Of What You Believe mutade de tre skottarna in sig som fanbärare för denna revitaliserade storslagna electropop. Uppföljaren går i samma spår.

De överdådiga neonsprakande 80-talssyntharna avlöser varandra och slagen per minut går sällan under 120. Lauren Mayberry är inget mindre än en högländsk gudinna på sången som glider varmt och friktionsfritt mellan högt och lågt. Mest högt. Stundtals får en av herrarna i bandet Martin Doherty för sig att ta över sången. Det är tråkigt, för han hanterar det inte särskilt bra. Ett annat problem är att låtarna går in i varandra, på grund av sin snarlikna uppbyggnad. Ofta saknar de också känslomässigt djup, även om texterna till Never Ending Circles och Bury It har en intressant svärta.

Nu spelar det inte så stor roll, för i likhet med de uppenbara förebilderna i New Order är det dansen och känslan som är viktigast. Och i det ljuset är Every Open Eye ett utsökt album. Nu gäller det bara att svenska bokare och arrangörer också förstår det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA