Nyhet

Janis Joplins liv blir film

Tony Award-prisad skådespelerska mantlar rollen som den mytomspunna rockstjärnan.

I flera år har det talats om att en film om den legendariska amerikanska sångerskan och låtskrivaren Janis Joplin skulle vara på väg. Dessa projekt har det dock aldrig blivit något av, men nu görs det ett nytt försök.

Amerikanen Sean Durkin står som regissör och i rollen som Joplin syns den relativt okända skådespelerskan Nina Arianda. Arianda vann nyligen en Tony Award för bästa skådespelerska i Broadwaypjäsen Venus In Furs. Hon har även medverkat i Woody Allens film Midnatt i Paris.

Filmens producent Peter Newman berättar om valet av Arianda:


– Jag har aldrig i hela mitt liv sett en skådespelare gå på scen och förmedla de tvetydiga känslorna av sårbarhet och överhettad sexualitet så starkt. Detta var också kärnan i Janis personlighet.

Filmen, som Newman har arbetat på i tolv år, är baserad på Love, Janis, en samling av personliga brev som publicerades av Janis syster Laura Joplin 2005, och boken Piece Of My Heart av Rolling Stones reporter David Dalton.

Filmen har fått den enkla titeln Joplin och har en budget på mindre än 20 miljoner dollar. Inspelningarna är planerade att börja tidigt nästa år, och man har nu säkrat rättigheterna till 21 av Janis låtar i filmen. Samtliga kommer att sjungas av Nina Arianda.


1979 kom musikalfilmen The Rose, en film som var löst baserad på Joplins liv, men Sean Durkins film kommer att bli den första riktiga biografiska filmen om sångerskan.

Janis Joplin dog 1970 av en överdos, endast 27 år gammal. I januari hade hon fyllt 70 år.

ANNONCE