Nyhet

Popmusik är Sydkoreas svar på Nordkoreas bajsballonger

I våras kunde vi berätta hur Sydkorea förbjöd den nordkoreanska poplåten Friendly Father. Nu blir popmusik landets svar på Nordkoreas bajsballonger.

Sydkorea förbjöd den nordkoreanska poplåten Friendly Father, som blev viral i landet i våras, rapporterade BBC. 

Videon, som visar nordkoreaner som dansar och sjunger hyllningar till diktatorn Kim Jong-Un, blev populär på TikTok i Sydkorea. Användare berättade hur de tränade och studerade till låten och hyllade dess klassiska popsound, som jämförts med ABBA.

"Videon är typisk psykologisk krigföring mot Sydkorea", skrev den sydkoreanska tillsynsmyndigheten då.

Lars Vargö, tidigare ambassadör i Sydkorea, menade att det var uppenbart att nordkoreanerna hade inspirerats av sydkoreansk popmusik. Han trodde att de sydkoreanska myndigheterna var oroliga över det budskap videon förmedlade.

– Man vill markera att det här ingenting ni ska gå på, och kanske fruktar att många gör det. Men ett förbud tror jag inte får den verkan de vill ha, sade han i SVT:s Aktuellt.

Nu väljer Sydkorea själva att svara med popmusik på tilltaget som utgörs av att Nordkorea skickar in bajsballonger till sin granne i syd.

Sydkoreanska aktivister har tidigare svarat genom att skicka ballonger tillbaka mot Nordkorea fyllda med K-pop och budskap mot landets diktator skrivna på flygblad. Och nu svarar den sydkoreanska militären genom att spela popmusik via gigantiska högtalare mot sitt grannland enligt Aftonbladet.

LÄS MER: Tenacious D:s Kyle Gass tar bort offentlig ursäkt


ANNONCE