Nyhet

Svenska artister kan gynnas av svag krona

Det blir allt svårare för arrangörer att locka internationella artister till Sverige då den svenska kronan är svag och artisternas gagekrav därmed blir dyrare. Johan ”Joppe” Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, väljer att se det positiva i att detta kan gynna stora svenska artister.

Marknaden för konserter och festivaler är i ständig rörelse.

Tidigare i år kunde vi till exempel berätta att amerikanska justitiedepartement stämmer Live Nation, som äger biljettsajten Ticketmaster. Underhållningsföretaget beskylls för att ha använt affärsmetoder som har gett dem en monopolliknande position, vilket har resulterat i höga biljettpriser och färre alternativ för konsumenterna.

”Resultatet blir att fansen betalar mer, artisterna får färre konsertmöjligheter, mindre arrangörer fryses ut och att konserthus får färre realistiska valmöjligheter till biljettförsäljning”, sade justitieminister Merrick Garland i ett uttalande.

Målet med stämningen är att splittra Live Nation och Ticketmaster.

Live Nation nekar till brott mot konkurrenslagarna. När undersökningen först tillkännagavs 2022 uppgav företaget att Ticketmasters dominans på marknaden beror på den överlägsna kvaliteten på deras biljettsystem.

Sedan dess har fans som redan köpt biljetter till fullpris blivit upprörda när biljettpriserna till Pearl Jams konsert i London sänktes med mer än hälften på grund av låg efterfrågan. 

Grungebandet från Seattle är på världsturné och trots deras popularitet har biljettförsäljningen gått långsamt. En orsak kan vara de höga priserna – även mindre bra platser har sålts för över 1 600 kronor, rapporterar The Sun.

Arrangören Live Nation tvingades därför att sänka biljettpriserna kraftigt, i ett försök att fylla Tottenham Hotspur Stadium där bandet spelade den 29 juni.

Att gå på konsert har generellt blivit allt dyrare. Den svala efterfrågan på Pearl Jams Londonkonsert kan vara ett tecken på att fans har tröttnat på de stigande biljettpriserna.

Om man ser till hemmaplan så har Live Nation trots en svag krona fått hit stora internationella artister. "Men kronan mot dollarn, det påverkar ju!", säger Alexander Kihlström i en intervju med Sveriges Radio.

Det blir nämligen allt svårare för arrangörer att locka internationella artister till Sverige då den svenska kronan är svag och artisternas gagekrav därmed blir dyrare.

Johan ”Joppe” Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, väljer att se det positiva i att detta kan gynna stora svenska artister. Han menar att det kan ge mer utrymme för dessa på landets konsertscener och festivaler.

LÄS MER: Rebecca & Fiona arrangerar festival


ANNONCE