Nyhet

Jämställdheten i musikbranschen försämras

Kvinnor i musikindustrin möter växande jämställdhetsproblem och en bransch som riskerar att bli mer segregerad, varnar flera artister och musiker.

Flera musiker och artister berättar för Sveriges Radios Kulturnytt om en växande ojämlikhet i musikindustrin, vilket riskerar att leda till en mer segregerad bransch. Enligt dem tvingas kvinnor ofta att välja mellan sin säkerhet och sitt konstnärliga uttryck, vilket gör att många söker sig till att arbeta enbart med andra kvinnor.

– Kvinnor kommer inte orka med stressen av att behöva välja mellan säkerhet och sin konst, och kommer då bara välja att jobba med kvinnor, säger "Emma", som valt att vara anonym.

Hon berättar att många kvinnor i branschen har svårt att hävda sina rättigheter som kreatörer, i en bransch där grabbkulturen fortfarande är stark.


– Många kvinnor vet inte riktigt vad de har rätt till, säger hon.

Jon Cloud, som har över 40 års erfarenhet inom musikindustrin, beskriver en kultur där män ofta håller varandra om ryggen och där branschen är mycket sluten, även på kreativa nivåer, som vid inspelningar.

– Det finns en slags "boys club", och att alla killar ser efter varandra, säger han till Kulturnytt.


Trots att många kvinnor idag har mer kontroll över sin musik, måste de ofta arbeta hårdare än män för att bli accepterade, menar Jean-Claude.

Flera musiker, både erfarna och nya inom branschen, beskriver en utveckling som står still, där jämställdheten snarare har försämrats än förbättrats. Musikerförbundet bekräftar bilden och varnar för att ojämlikheten är på väg att öka.

Många av de som berättar om sina upplevelser väljer att vara anonyma, av rädsla för att förlora jobb eller bli stämplade som besvärliga. De vittnar om allt från att deras namn strukits från krediteringarna när deras egen musik släppts, till sexuella trakasserier vid inspelningar.


– När jag kommer in som låtskrivare, då är jag det. Jag är inte en kropp, jag är inte mitt genus, utan jag är jobbet, säger "Emma".

LÄS OCKSÅ: KRÖNIKA: Musikindustrin är ett praktexempel på varför kvinnodagen behövs

ANNONCE