Därför är discon INTE död

Tänk dig glittret, de blinkande lamporna, platåskorna och ljudet av en basgång som får hela kroppen att vilja röra sig – disco var inte bara ett soundtrack till 70- och 80-talets dansgolv.

Det var en hel rörelse. Och även om det i dag kanske känns som att genren har försvunnit från strålkastarljuset, så dyker den fortfarande upp – både i ljud och i stil. Bara kolla in temafester, dansgolv och inte minst sortimentet hos Partyhallen, där discons färger och uttryck lever vidare i form av allt från glittriga dekorationer till utsvängda kostymer. Disco har aldrig försvunnit helt. Den har bara förändrats, anpassat sig och smält samman med andra genrer – och det är precis det som gör den så intressant att prata om idag.

 

När världen dansade till ett nytt beat

Under 70-talet svepte discovågen över världen som en elektrisk storm. Artister som Donna Summer, Bee Gees och Chic blev symboler för en ny typ av popkultur – en som satte dans, frihet och glädje i fokus. Musikstilen var inte bara rytmisk och energisk, den var också socialt betydelsefull. Den gav en röst åt marginaliserade grupper och skapade ett gemensamt utrymme där alla var välkomna.

På ytan handlade det om speglar, stroboskop och dans, men djupare än så var disco en motreaktion till den ofta manliga, gitarrdominerade rockmusiken. Det var en explosion av glamour, rytm och gemenskap.

Men vad hände sedan?

När 80-talet tog fart förändrades musiklandskapet. Synth, punk och hårdrock började dominera listorna, och plötsligt blev disco något man “inte längre lyssnade på.” Men att säga att genren dog är missvisande. Det som egentligen hände var att disco förändrade skepnad. Det gled in i nya former som house, dance och senare även EDM – utan att tappa sin själ.

Om du idag lyssnar på elektronisk musik, hör du ofta influenser som går att spåra direkt tillbaka till disco. Det kan vara en basgång, en viss rytmstruktur eller ett sätt att använda vokaler.

Disco lever i det moderna ljudlandskapet

Det kanske inte är lika tydligt som en neonlogga eller en glittrig discokula, men disco är långt ifrån dött. Det produceras fortfarande musik med starka rötter i genren, ofta under etiketten "nu-disco" eller "disco house". Artister som Daft Punk, Dua Lipa och Jessie Ware har alla lånat element från disco och vävt in dem i moderna pop- och danslåtar.

Kanske är det inte alltid den klassiska discostilen som dominerar, men pulsen, svänget och de euforiska känslorna finns där – bara förpackade i nya ljudkläder. Det är samma känsla av att vilja släppa allt och bara dansa.

Framtiden är retro – och det är något att vara stolt över

Så när någon påstår att disco är dött, kan du lugnt säga att det inte stämmer. Det lever i produktionen av dagens dansmusik, i modet, i kulturen och i våra minnen. Och kanske viktigast av allt: det lever i känslan det ger oss. Disco har aldrig handlat om att vara trendigt – det har alltid handlat om att få folk att känna, att röra sig, att vara fria.

Den känslan är evig. Och så länge det finns människor som vill dansa, kommer disco att ha en plats i världen.

ANNONCE